Hoe herkent de specialist een vermoeidheidsbreuk?

Lichamelijk onderzoek

De diagnose wordt vooral gesteld op grond van uw verhaal en het lichamelijk onderzoek. In de eerste weken zijn de meeste stressfracturen moeilijk te zien op een röntgenfoto (afbeelding A). Dus wanneer op de röntgenfoto kort na het ontstaan van de breuk niets te zien is, betekent dit niet dat er geen vermoeidheidsbreuk kan zijn! Op de röntgenfoto is de breuk vaak pas te zien als deze al begint te genezen en er nieuw botweefsel wordt gevormd, dus pas na enkele weken (afbeelding B). Met een echo-onderzoek van de voet is de breuk overigens wel al vroeg te zien.

Röntgenfoto van een vermoeidheidsbreuk

Röntgenfoto van twee maal dezelfde voet. Op foto A is de stressfractuur in het tweede middenvoetsbeentje niet zichtbaar. De breuk wordt pas een aantal weken later zichtbaar (foto B) wanneer bij de genezing nieuw weefsel wordt gevormd (tussen gele pijlen).

Röntgenfoto van een vermoeidheidsbreuk

Hier is het tweede middenvoetsbeentje al veel langer geleden gebroken dan in het andere voorbeeld, en daardoor is het ook veel beter zichtbaar op de röntgenfoto (tussen gele pijlen).

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.