Medicijnen

Tegengaan van zwellingen en pijn

Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's)

Wilt u een pijnstiller gebruiken? Begin dan met paracetamol. Of gebruik een NSAID-gel om op de pijnlijke plek te smeren. Deze pijnstillers werken over het algemeen goed en hebben de minste bijwerkingen. Lees de informatie op de bijsluiter bij paracetamol.

NSAID-gel werkt even goed als de NSAID-tabletten, maar de gel geeft veel minder kans op bijwerkingen. diclofenac-gel 1-3% of ibuprofen-gel 5%, 2 tot 4 maal per dag zacht op het pijnlijke plekje smeren.

Komt de pijn steeds terug, gebruik de pijnstiller dan op vaste tijden.

NSAID-tabletten of -zetpillen (zoals naproxen, ibuprofen of diclofenac) zijn ook goede pijnstillers maar ze geven regelmatig vervelende bijwerkingen. Lees hiervoor de informatie op de bijsluiter bij deze medicijnen.

Corticosteroïdeninjectie

Sommige artsen geven een injectie met corticosteroïden (bijnierschorshormoon). Het nadeel van deze injectie is dat het vaak maar tijdelijk werkt, en de klachten dus na verloop van tijd kunnen terugkeren. Daarnaast kan het weefsel door corticosteroïden zwakker worden en remmen deze geneesmiddelen het zelfgenezend vermogen van het weefsel.

Lees meer over corticosteroideninjecties

Hyaluronzuur

Dit middel houdt het nog aanwezige kraakbeen in een zo goed mogelijke conditie en werkt pijnstillend. Hyaluronzuur wordt met een injectie in het gewricht gebracht. De werking van dit middel is wat onvoorspelbaar, bij sommige patiënten slaat het beter aan dan bij anderen.

Over drs. Wieneke Metsaars

Over de specialist

Drs. W. Metsaars is een ervaren orthopedisch chirurg die sinds 2013 volledig gespecialiseerd is in voet- en enkelklachten. Zij heeft uitgebreide expertise opgebouwd en behandelt patiënten met uiteenlopende voet- en enkelproblemen, zowel uit Nederland als internationaal.