Slotklachten van de enkel

Door kraakbeenschade of losse stukjes bot in het gewricht

Bij slotklachten zit de enkel plotseling ‘op slot’. Slotklachten ontstaan door kraakbeenschade of losse stukjes bot of kraakbeen in het gewricht. Deze losse stukjes ontstaan meestal door een letsel (verstuiking of breuk van de enkel) en worden ook wel gewrichtsmuisjes genoemd.

De stukjes kunnen gaan ‘zweven’ in de enkel, en blijven zitten op plaatsen waar ze niet veel klachten geven. Plotseling verplaatsen de stukjes zich en kunnen dan klem komen te zitten tussen het gewricht. Dit geeft plotse pijnklachten, en het gevoel de enkel niet meer normaal te kunnen bewegen, er is een blokkade. Deze sensatie noemen we ‘slotklachten’.

Gewrichtsmuisje
Het beeld van een gewrichtsmuisje in de enkel tijdens een kijkoperatie.

De slotklachten kunnen even plotseling weer verdwijnen als ze gekomen zijn, de enkel functioneert dan weer normaal. Soms kunnen patiënten de blokkering zelf opheffen door bepaalde bewegingen met de enkel te maken. Als het losse stukje weer naar zijn ‘rustplaats’ is teruggeschoten, kan de enkel weer normaal bewogen worden.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.