Impingement

Beknelling tussen het sprongbeen en het scheenbeen

Impingement is een Engels woord, het betekent ‘beknelling’. In het enkelgewricht kan een impingement ontstaan tussen het sprongbeen en het scheenbeen. Een impingement ontstaat door een botuitsteeksel (benig impingement) of door uitstekend gewrichtskapsel (weke delen impingement). Het uitsteeksel komt klem te zitten bij bewegen en dit veroorzaakt pijn, zwelling en drukpijn. Bij een ver gevorderde vorm van impingement is de bewegelijkheid van de enkel verminderd.

Een botuitsteeksel kan ontstaan wanneer de enkel het zwaar te verduren heeft doordat hij vaak krachtig gebogen wordt. Deze kwaal komt daarom vaker voor bij voetballers en (ballet)dansers. Toch komt het ook voor bij mensen die nog nooit gevoetbald of gedanst hebben. Het impingement komt dan waarschijnlijk door één of meerdere verzwikkingen in het verleden.

Zowel aan de voorkant als aan de achterkant van de enkel kan een impingement ontstaan. Impingement aan de voorzijde van de enkel komt het vaakst voor. Mensen met klachten van een impingement aan de voorzijde van de enkel hebben pijn aan de voor/zijkant van de enkel, vooral bij het omhoog bewegen van de voet.

Impingement
Een impingement aan de voorzijde van de enkel, problemen ontstaan vooral bij het omhoog bewegen van de enkel, het uitsteeksel klemt dan tegen het scheenbeen.

Via een kijkoperatie kan het impingement worden weggehaald. De literatuur vermeldt goede tot uitstekende resultaten bij 84% van de patiënten die via een kijkoperatie zijn geholpen aan een impingement aan de voorzijde van de enkel.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.