Schoonmaken van het gewricht

Een relatief kleine ingreep

Met een kijkoperatie wordt het gewricht 'schoongemaakt'. Dit is een relatief kleine ingreep. De specialist kijkt met een kijkbuisje in uw enkel. De beelden zijn te zien op een scherm. Als u met een ruggenprik verdoofd bent, kunt u zelf meekijken, de beelden zijn niet bloederig.

Met kleine tangetjes en shavers verwijdert de orthopedisch chirurg beschadigd kraakbeen en botuitsteeksels in en rondom het gewricht. Deze operatie is nuttig in een vroeg stadium van artrose. Als de operatie lukt, verminderen de klachten maar meestal verdwijnen ze vaak niet helemaal. Het kan een aantal maanden duren voordat het maximale effect is bereikt.

De meeste patiënten (75-80%) zijn tevreden met het eindresultaat van deze operatie. Er is helaas ook een kans van ongeveer 5% dat door deze operatie de klachten juist verergeren.

Schoonmaken van het gewricht is bij enkelartrose nuttig in een vroeg stadium van artrose. Meestal wordt de operatie tijdens een dagopname gedaan en kunnen patiënten na de operatie direct weer op de geopereerde enkel staan.

Herstellen na het schoonmaken van het gewricht

Na de operatie worden de sneetjes geplakt en krijgt u een drukverband. Het drukverband mag u zelf na 48 uur verwijderen. Daarna gebruikt u een steunkous om de enkel als versteviging, deze krijgt u mee na de operatie.

Vlak na de operatie krijgt u van de fysiotherapeut instructies of u de enkel mag belasten, en hoeveel. Meestal mag de enkel de eerste twee weken niet volledig belast worden. Het is daarom verstandig om van tevoren een paar krukken te huren en het lopen hiermee vast te oefenen.

Ongeveer na twee weken komt u op de poli terug voor controle. Er wordt dan gekeken hoe de enkel herstelt. Afhankelijk van hoe dik uw enkel nog is, mag u uw enkel dan meer gaan belasten. Over het algemeen kunt u na 3-6 maanden weer sporten.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.