Vastzetten van de enkel

Enkelartrodese/enkelfusie

Artrodese is het aan elkaar vastmaken van de botten van een gewricht. Bij de enkel betekent dat, dat het scheenbeen wordt vastgezet aan het sprongbeen. Hierdoor kan de enkel niet meer bewegen. Over het algemeen is het vastzetten van de enkel een redelijk succesvolle operatie. Hoewel u het gewricht niet meer zoals normaal kunt gebruiken omdat het niet kan buigen, vermindert de pijn aanzienlijk of verdwijnt helemaal. Hierdoor wordt bewegen weer makkelijker.

Bij het vastzetten van het gewricht wordt het kraakbeen in het gewricht weggehaald. De schone botuiteinden worden in de goede positie tegen elkaar geplaatst en vastgezet met schroeven onder de huid. Nu kunnen de botten aan elkaar groeien, dat heet ook wel fuseren. Soms is het nodig om, via de hiel, een grote metalen staaf in te brengen die de enkel en het onderste spronggewricht allebei op hun plaats houdt, dit heet een dubbele fusie.

Soms is door de artrose al veel bot weggesleten, dan kan een bottransplantatie nodig zijn. Uw specialist zal waarschijnlijk een stukje van uw eigen bot gebruiken, meestal uit uw onderbeen, hielbeen of bekken.

In sommige gevallen is het mogelijk de enkel middels een kijkoperatie vast te zetten.

Na de operatie

Verwachtingen: Grofweg 80% van de patiënten tevreden tot zeer tevreden na een enkelarthrodese. Van de patiënten kan 12% flink eind rennen, 77% loopt gemakkelijk (met of zonder steunzool), 16% heeft schoenaanpassingen aanpassingen nodig, en 7% loopt met een hoge schoenvoorziening (vaak een orthopedische laars met verstijving van de schaft.

Bewegelijkheid van de voet

Mensen kunnen na een geslaagde operatie waarbij de enkel is stijf gezet vrijwel normaal functioneren. Het grootste nadeel van deze operatie is dat de enkel niet meer kan bewegen. Hierdoor wordt het veel lastiger om goed af te wikkelen, of op je tenen te staan.

Er blijft wel blijft bewegelijkheid in het gewrichtjes van de middenvoet, zodat het lijkt alsof de enkel toch nog wat kan bewegen:

Deze bewegingen kunt u ook zelf nog maken:

Weinig mensen hebben na deze operatie aangepaste schoenen nodig. Het lopen op blote voeten kan iets lastiger zijn dan met schoenen (mensen met een stijve enkel zullen licht mankend lopen op blote voeten). De meeste mensen kunnen na deze operatie hun oude werk gewoon weer hervatten. Wel zullen de meesten wat beperkt zijn in sportactiviteiten zoals rennen en springen. Over het algemeen kunnen sporten zoals zwemmen, golf en fietsen normaal worden uitgeoefend.

Over drs. Wieneke Metsaars

Over de specialist

Drs. W. Metsaars is een ervaren orthopedisch chirurg die sinds 2013 volledig gespecialiseerd is in voet- en enkelklachten. Zij heeft uitgebreide expertise opgebouwd en behandelt patiënten met uiteenlopende voet- en enkelproblemen, zowel uit Nederland als internationaal.