Hoe ontstaat artrose van de enkel?

Er zijn globaal drie oorzaken:

Enkelletsel

Artrose kan ontstaan na enkelletsel. Bijvoorbeeld wanneer de enkel breekt of meerdere malen verstuikt. De beschadiging van het kraakbeen kan tegelijk met het enkelletsel ontstaan, maar kan ook pas later ontstaan als gevolg van de enkelschade. Dit laatste heet 'posttraumatische artrose'. De oorzaak hiervan is dat de enkel na het letsel niet meer zo stabiel is. Door de onstabiele bewegingen slijt het kraakbeen extra snel. Posttraumatische artrose kan soms jaren na het letsel pas klachten geven.

Ontsteking

Een ontsteking van het gewricht kan het kraakbeen aantasten, bijvoorbeeld reumatoïde artritis (reuma). Ook hierdoor wordt de kraakbeenlaag dunner of de laag verdwijnt helemaal. Dit kan op iedere leeftijd voorkomen. Meestal worden beide enkels/voeten aangetast en vaak ontstaat de artrose ook in andere gewrichten van het lichaam.

Onbekende oorzaak

Soms slijt de kraakbeenlaag van het gewricht zonder aanwijsbare oorzaak. Door slijtage wordt de laag met kraakbeen op het botuiteinde dunner en uiteindelijk komt het onderliggende bot (gedeeltelijk) bloot te liggen. Op het bot kunnen ruwe uitsteeksels (osteofyten) ontstaan. Die kunnen voelbaar en zichtbaar zijn. Er kan vocht ophopen in en om het gewricht waardoor zwelling ontstaat. Zowel de pijn als de zwelling maken bewegen moeilijk. Deze vorm van artrose komt het meest voor bij oudere mensen, en is vaak erfelijk.

Het Hielpijncentrum

Als u al langdurig behandeld wordt voor hielpijnklachten en de therapie niet aanslaat, dan zouden uw pijnklachten wel eens een andere oorzaak dan waarvoor u behandeld wordt kunnen hebben.

In het Hielpijncentrum kan worden uitgezocht wat de oorzaak is van uw hielpijn.

Ga naar het Hielpijncentrum

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.