De meest voorkomende complicaties

Geen operatie zonder complicaties

Helaas kunnen complicaties bij alle operaties voorkomen, hoezeer uw specialist dit ook probeert te vermijden. Hieronder volgt een lijstje van de meest voorkomende complicaties, zoals die in de literatuur worden beschreven.

Klik hier voor complicaties na verlengen van de kuitspier (gastroc slide)

  • De wond geneest niet goed*;
  • Wondinfectie;*
  • Trombose.* Bij trombose ontstaat er een bloedpropje in het bloed. Deze kan in een kleiner bloedvat vast komen te zitten en het bloedvat afsluiten. Het bloed kan niet meer goed stromen en het lichaamsdeel (bijvoorbeeld het been) wordt dik en pijnlijk.
    Trombose kan ernstige gevolgen hebben wanneer het bloedpropje in de longen, het hart of de hersenen vast komt te zitten. Een deel van deze organen krijgt dan geen zuurstof en kan ernstig beschadigen. Om de kans op trombose zo klein mogelijk te maken, krijgt u zolang u gips heeft anti-trombose prikjes voorgeschreven;
  • Zenuwpijn door een beschadigd huidzenuwtakje. Aan de buitenkant van de enkel loopt een zenuwtakje, de nervus suralis. Deze kan tijdens de operatie beschadigd raken. Zenuwen zijn erg gevoelig voor uitrekking, bijvoorbeeld bij het openhouden van de wond. Het zenuwtakje kan ook vastgroeien in het littekenweefsel tijdens de genezing van de wond;
  • Blijvende pijnklachten;
  • Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS), in de volksmond ook wel dystrofie genoemd;

* Betekent dat deze complicatie veel vaker voorkomt bij patiënten die roken.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.