Goedaardige gezwellen onder het hielbeen

Meestal ingekapselde kleine voorwerpen

Gezwellen onder het hielbeen zijn zeldzaam en vrijwel zonder uitzondering goedaardig. Vaak is het een klein voorwerp dat van buitenaf de hiel is binnengedrongen, zoals een splinter. Zo’n splinter wordt door het lichaam ingekapseld, waardoor de zwelling (veel) groter kan worden dan de splinter zelf. Ook haren of spelden die de huid zijn binnengedrongen kunnen worden ingekapseld. Hoe groter de zwelling onder de hiel wordt, des te meer last men ervan ondervindt.

Patiënten met reuma kunnen een ‘reumabultje’ (nodulus) ontwikkelen, die toevallig net onder de hiel, in het vet kussen zit. Heel soms kunnen de vetkamers onder het hielbeen zo beschadigd raken dat ze een soort losse bolletjes gaan vormen, die je kunt voelen wegschieten onder de hiel.

De klachten kunnen lijken op die van een hielspoor (‘fasciitis plantaris’), maar de oorzaak is anders en de behandeling is ook anders.

Hoe herkent uw specialist (goedaardige) gezwellen onder het hielbeen?

De diagnose wordt gesteld op basis van uw verhaal, het lichamelijk onderzoek en een echo-onderzoek of MRI scan. Een gezwel met een doorsnede zo’n 5 mm of meer kan meestal goed worden gevoeld. Het is dan ook goed zichtbaar met een echo-onderzoek. Het voordeel van een echo-onderzoek is dat er ‘dynamisch’(bewegend) gekeken kan worden, waardoor het verschil tussen normaal weefsel en een ‘massa’ beter te zien is. Op een MRI scan kan dit lastiger te zien zijn, zeker bij kleinere gezwellen.

Lees meer over echografie

In het Hielpijncentrum kunt u meestal snel terecht voor een diagnose van uw hielpijn.

Ga naar het Hielpijncentrum

Welke behandelingen zijn er voor goedaardige gezwellen onder het hielbeen?

Er is geen directe noodzaak om een goedaardig gezwel operatief te laten weghalen, tenzij er alleen met pijn op gelopen kan worden. U kunt het nog proberen op te lossen met steunzolen met een uitsparing op de plek van het gezwel(letje). Er zijn gezwellen die kunnen slinken als u er een flinke poos niet meer op trapt, dankzij de steunzool met een uitsparing erin.

Er moet niet te licht worden gedacht over een operatie aan de hiel, een litteken bij de hiel kan pijnklachten of overmatige eeltvorming veroorzaken. Ook na een operatie zou het kunnen dat u op maat gemaakte steunzolen moet dragen om pijnvrij te kunnen lopen, en sporten.

In het Hielpijncentrum kunt u meestal snel terecht voor een goed behandelplan, ook voor vervolgbehandelingen na een operatie aan de hiel.

Ga naar het Hielpijncentrum

Over drs. Wieneke Metsaars

Over de specialist

Drs. W. Metsaars is een ervaren orthopedisch chirurg die sinds 2013 volledig gespecialiseerd is in voet- en enkelklachten. Zij heeft uitgebreide expertise opgebouwd en behandelt patiënten met uiteenlopende voet- en enkelproblemen, zowel uit Nederland als internationaal.