Schoenadvies

Iets verhoogde hak

Kies een schoen waarbij de zool bij de hak wat dikker is dan onder de bal van de voet. Hierdoor staat er wat minder spanning op de peesplaat.

Goede demping

Schoeisel met een dempende hak kunnen de klachten verbeteren. Ook kan het zinvol zijn om schoenen te gebruiken met een verende of schok dempende hak, zoals hardloopschoenen. Let er wel op dat de schoen stabiel staat. Een tip: weegt u weinig, dan mag de schoenzool heel zacht zijn, weegt u veel dan moet de demping op dit gewicht afgestemd zijn, laat u hierin adviseren door een vakkundige.

Afwikkelcompensatie

Specifiek voor een hielspoor hebt u baat bij schoenen waarbij het neusgedeelte van de schoen wat meer omhoog staat, zodat bij het lopen de voet makkelijker 'doorrolt'. Uw tenen hoeven dan bij het afwikkelen minder aan het pijnlijke peesblad trekken.

Er zijn 'gewone' schoenen te koop die de neus naar boven afgerond hebben. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een Mephisto Sano. In schoenenwinkels die lid zijn van Podolinéa kunt u advies krijgen over alle soorten schoenen met een afwikkelcompensatie.

Schoen met voorvoetafwikkeling

Ruimte voor steunzool

Wanneer u ook steunzolen gaat gebruiken, hebt u schoenen nodig met een uitneembare binnenzool, zodat er ruimte is voor de steunzool.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.