Hoe ontstaat een hielspoor?

Vele oorzaken

Een ontsteking van de peesplaat ontstaat vaak door overbelasting. Mensen met overgewicht, een lopend of staand beroep, een verkorte achillespees of verkorte kuitspieren hebben eerder last van een ontstoken peesplaat. Het komt ook vaker voor bij mensen die beginnen met (of vaker gaan) hardlopen of een andere activiteit waarbij de voet belast wordt.

Vaak wordt gedacht (en soms onterecht) dat de hielpijnklachten ontstaat door een zogenaamd hielspoor (fasciitis plantaris). Zelfs als er op de röntgenfoto een hielspoor zichtbaar is, betekent dit nog niet dat uw klachten hiermee altijd verklaard kunnen worden. Er zijn veel mensen met een hielspoor, die helemaal geen pijnklachten hebben. Daarnaast zijn er mensen met hielpijn, die helemaal geen hielspoor hebben! Naast de veel gebruikte diagnose 'hielspoor' zijn er nog vele andere oorzaken voor hielpijn.

Hieronder volgt een lijst van aandoeningen die de oorzaak kunnen zijn van langdurige hielpijnklachten:

Als u al langdurig behandeld wordt voor hielpijnklachten en de therapie niet aanslaat, dan zouden uw pijnklachten wel eens een andere oorzaak dan waarvoor u behandeld wordt kunnen hebben.

In het Hielpijncentrum kan worden uitgezocht wat de oorzaak is van uw hielpijn.

Ga naar het Hielpijncentrum

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.