Instabiel teengewricht

Scheve tenen door te losse gewrichten

Een teen kan scheef gaan staan wanneer het gewricht tussen de voet en de teen niet stevig en stabiel is. Dit gewricht heet het MTP-gewricht: het metatarsophalangeale gewricht. Voor het gemak noemen we het MTP-gewricht in deze tekst het teengewricht.

Een instabiel gewricht heeft steeds de neiging om uit de kom te gaan. De teen wordt niet goed op zijn plaats gehouden en kan helemaal omhoog gaan staan of over de teen ernaast gaan liggen. Op de foto’s ziet u voorbeelden van instabiele teengewrichten.

Opening of ‘V-teken’ tussen de 2e en de 3e teen door een instabiel teengewricht bij de tweede teen (de teen naast de grote teen).

De tweede teen van de linkervoet (rechts voor de kijker) is krom en de voet is gezwollen door instabiele teengewrichten.

Aangeboren instabiliteit van alle teengewrichten bij de linkervoet.

Overliggende tenen en tenen die omhoog staan door instabiele teengewrichten.

‘Vredesteken’ met complete standsafwijking van de betrokken tenen in dwarse richting.

In dit hoofdstuk

Oorzaken van een instabiel teengewricht

Om het teengewricht heen zit een stevig kapsel en banden die het gewricht stevig maken. Bij een instabiel teengewricht kan het gewrichtskapsel de twee gewrichtsdelen niet in de juiste stand houden.

Lees meer

Klachten van een instabiel teengewricht

Op het moment dat het gewricht instabiel wordt, geeft dit vaak pijnklachten. Het pijnlijke gewricht kan gezwollen zijn.

Lees meer

Diagnose van een instabiel teengewricht

Om de diagnose te stellen, doet uw specialist een lichamelijk onderzoek. Hij/zij onderzoekt dan in hoeverre in het teengewricht de botjes ten opzichte van elkaar kunnen verschuiven en beoordeelt de stand van de teen.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van een instabiel teengewricht

Voor de behandeling van instabiele teengewrichten kunt u het beste terecht bij uw podoloog of podotherapeut. Deze kan goed inschatten wat de oorzaak van de klacht is en beoordeelt de ernst van uw afwijking.

Lees meer

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.