Tapen

De teen op zijn plaats houden

Het doel van tapen is het ‘uit de kom schuiven’ van het instabiele gewricht van de teen te voorkomen. De tape moet de teen recht houden en ervoor zorgen dat de teen niet meer zover omhoog kan worden bewogen bij het lopen (afwikkelen). Hierdoor kan de plantaire plaat bij het instabiele gewricht weer genezen. Als het instabiele gewricht tot rust komt, kan de ontsteking in het gewricht afnemen en de pijn verminderen.

Met tape wordt de teen op zijn plaats gehouden.

Om het instabiele teengewricht te laten genezen, moet het gewricht meerdere maanden in neutrale positie gehouden worden. Soms is twee maanden lang genoeg, in ernstigere gevallen moet het 6-9 maanden volgehouden worden. Tapen heeft niet altijd succes, het lichaam herstelt het beschadigde gewrichtskapsel met littekenweefsel en dat is niet zo stevig als het oorspronkelijke kapsel.

Wanneer de teen scheef is gaan staan door het instabiele gewricht, wordt deze door tapen niet weer recht. Wanneer u langdurig tape gebruikt, kan dit leiden tot overgevoeligheid van de huid en tot oedeemvorming (vochtophoping).

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.