Behandelingen met operatie

Wanneer de niet-operatieve behandeling niet meer helpt

Wanneer de niet-operatieve behandeling niet (meer) helpt, kan een operatie uitkomst bieden. Uw podoloog/podotherapeut zal u dan verwijzen naar een orthopedisch chirurg. Welke operatie voor u geschikt is, hangt onder andere af van de ernst van de instabiliteit, hoeveel last u heeft en wat uw dagelijkse activiteiten zijn.

De meest gebruikte operaties bij een instabiel teengewricht bij de Bergman kliniek (locatie Naarden) zijn:

  • DMMO bij instabiele teengewrichten;
  • Hechten van de plantaire plaat.

DMMO is een operatie die gedaan kan worden via piepkleine sneetjes in de huid (de zogenaamde percutane of minimaal invasieve techniek). Bij deze operatie raakt weinig weefsel beschadigd. Dit kan een geschikte methode zijn wanneer de teengewrichten instabiel zijn maar nog niet helemaal uit de kom.

Het hechten van de plantaire plaat kan niet met de minimaal invasieve methode. Hierbij wordt de operatie via de ‘open’ methode gedaan. De operateur opereert via een iets grotere snee. Deze methode is meer geschikt wanneer een of meer gewrichten helemaal uit de kom zijn.

Lees hieronder meer over de verschillende operatieve behandelingen:

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.