Welke klachten geeft een instabiel teengewricht?

Pijnlijk dik gewricht

Op het moment dat het gewricht instabiel wordt, geeft dit vaak pijnklachten. Het pijnlijke gewricht kan gezwollen zijn. Als het teengewricht langer dan een jaar ontstoken is, neemt de kwaliteit van het kapsel om het gewricht af en kunnen de banden aan de zijkant gaan inscheuren. De aangedane teen kan dan scheef gaan staan of krom naar beneden (in ‘klauwstand’).

Schuurplekken

Doordat de teen scheef staat, schuurt hij tegen de bovenzijde van de schoen waardoor pijnlijke rode plekjes op de teengewrichtjes kunnen ontstaan. Als de teen scheef is komen te staan, kunnen er ook (weke) likdoorns ontstaan tussen de tenen onderling. Aan de onderzijde van een instabiel teengewricht kan een overmatig dikke eeltlaag ontstaan. Dit eelt dringt de onderhuid binnen en zorgt door de toenemende druk voor scherpe pijn op die plek.

Scheve tenen

De klachten kunnen per persoon sterk wisselen. Wanneer het gewricht zo instabiel is geworden dat deze blijvend uit de kom is, kan de pijn sterk verminderen. Maar de teen zal dan wel in een gekke stand staan.

Pijn bij het lopen

Bij het lopen maakt uw voet een rollende beweging waarbij de tenen meebewegen. Dit heet afwikkelen. Vooral het omhoog bewegen van de tenen is belangrijk bij het lopen. Dat geeft dan ook de meeste klachten bij instabiele teengewrichten. Vaak is de pijn het hevigst aan de rand van de bal van de voet, dat is net achter de tenen. De pijn kan een brandend of stekend karakter hebben.

Met de voet plat op de grond veroorzaakt een instabiel teengewricht vaak weinig pijn.

De pijn is het hevigst wanneer de voet meebuigt tijdens het lopen; door de druk schuift de teen uit de kom en de bovenkant van de teen schuurt tegen de schoen.

Pijn in de rest van de voet

Door de pijnlijke voorvoet kunt u ongemerkt uw voet anders gaan gebruiken. Daardoor doet soms de rest van de voorvoet of de buitenzijde van de voet ook pijn. Soms ontstaat daardoor een zenuw-irritatie tussen de derde en vierde teen (neuroom van Morton).

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.