Hoe herkent uw specialist een instabiel teengewricht?

Lichamelijk onderzoek en beeldvormende technieken

Bij pijn in uw voorvoet kunt u het beste eerst naar de podoloog of podotherapeut gaan. Deze kan goed inschatten wat de oorzaak van uw klacht is en u eventueel doorverwijzen.

Om de diagnose te stellen, doet uw specialist een lichamelijk onderzoek. Hij/zij onderzoekt dan in hoeverre in het teengewricht de botjes ten opzichte van elkaar kunnen verschuiven en beoordeelt de stand van de teen. Hij/zij kijkt ook in welke mate de teen nog recht geduwd kan worden.

Soms is het gewricht al zo lang instabiel dat er schade is opgetreden aan de plantaire plaat onder de voet. Als de tweede teen de grond niet raakt wanneer u op de voet staat, is er een sterke verdenking op een scheur in de plantaire plaat. Soms wordt de tweede teen omhoog geduwd door de grote teen, maar als de grote teen opzij wordt gehouden, hoort de tweede teen gewoon op de grond te komen. Ook als de tweede teen heel scheef is gaan staan, is er sprake van schade aan de plantaire plaat. Een echo kan duidelijkheid geven; daarop is schade aan het plantaire plaat van een teengewricht duidelijk te zien.

Röntgenfoto van een instabiel teengewricht

Op de foto’s ziet u dezelfde voet; de rechter foto is 3 jaar ná de linker foto gemaakt. Door instabiliteit van het gewricht is de teen uiteindelijk uit de kom geraakt.

Echobeelden van een instabiel teengewricht

Met een echoapparaat kan uw specialist 'in de voet kijken'. Zo kan de mate waarin een teen bij het buigen uit de kom gaat makkelijk beoordeeld worden.

Op de tekening ziet u de beweging die in de echovideo gemaakt wordt.

Lees meer over echografie

Vind uw podoloog

Podozorg Nederland is een groep podologen en podotherapeuten die het er samen over eens zijn hoe de meest optimale voetzorg er uit moet zien. En zo handelen zij; voor elke voetklacht de beste oplossing op maat. Dat is de kracht van een Podozorg deelnemer!

Vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt op podozorg.nl

Vind uw podoloog

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.