Hoe ontstaat een instabiel teengewricht?

Uitrekken van het gewrichtskapsel

Om het teengewricht heen zit een stevig kapsel en banden die het gewricht stevig maken. Bij een instabiel teengewricht kan het gewrichtskapsel de twee gewrichtsdelen niet in de juiste stand houden. De banden aan de zijkant van het gewricht verliezen langzaam hun trekkracht en rekken uit, de teen gaat langzaam steeds verder scheef staan. Er ontstaat een ‘vredesteken’.

Opening tussen teen 2 en 3: een ‘vredesteken’.

Voor de stevigheid van het teengewricht is ook de stevige peesplaat (plantaire plaat) onder de voet erg belangrijk; deze zit vast aan de teengewrichten. Wanneer een teen scheef gaat staan, rekt de plantaire plaat onder het gewricht langzaam uit en scheurt op den duur. De teen gaat dan ook omhoog staan.

Wat zijn de risicofactoren?

Er zijn verschillende risicofactoren waardoor een teengewricht instabiel kan worden. Meestal gaat het om het gewricht van de tweede teen (de teen naast de grote teen). Selecteer hiernaast één van de risicofactoren.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.