Hechten van de plantaire plaat

Via een snee in de voetrug

De plantaire plaat bevindt zich aan de onderzijde van de voet. Om de plantaire plaat te hechten, wordt echter meestal via een snee in de voetrug (bovenkant van de voet) geopereerd. Het is namelijk vervelend om aan de onderzijde van de voet een litteken te hebben, waarop u moet lopen. Om de plantaire plaat vanaf de voetrug te kunnen bereiken, moet het middenvoetsbeentje eerst worden doorgezaagd. Dit gebeurt met behulp van een zogenaamde Weil osteotomie. Het middenvoetsbeentje wordt tijdelijk opzij gehouden om de plantaire plaat te hechten. Daarna wordt het middenvoetsbeentje met een schroef weer vastgezet.

De resultaten van het repareren van de plantaire plaat bij een instabiel teengewricht zijn over het algemeen erg goed: 10 jaar na de operatie is 77% van de patiënten nog steeds tevreden.

Na de operatie

Na de operatie mag u op de voet lopen, waarbij u een platte revalidatieschoen moet dragen.

Voorbeeld van een revalidatieschoen

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.