Welke behandelingen zijn er voor schade aan het vetkussen onder de voet?

Operatief en niet-operatief

Heel belangrijk is om te weten dat er helaas geen operatie bestaat om vetkamerschade te opereren. De vetkamerschade kan zich niet meer herstellen zoals het ooit was. Wij merken vaak dat patiënten hopen of verwachten dat er een operatieve oplossing is, maar die is helaas er echt niet. Daarom zal er dus altijd met een conservatieve (= niet-operatieve behandeling) behandeling getracht worden de klachten te verminderen.

Het duurt vaak lang voordat er een vermindering van klachten merkbaar is. Het duurt vaak vele maanden tot een jaar voordat een duidelijke verbetering van de voetklachten merkbaar zal zijn. Hoe snel het herstel gaat en hoeveel klachtenvermindering het geeft, hangt ook af van het stadium van de vetkamerschade en hoe lang de klachten al bestaan.

Belangrijk: verwacht geen wonderen!

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.