Schade aan het vetkussen van de voetzolen

Waar bestaat ‘het vetkussen’ (ook wel fat pad) onder de voet uit?

Onze voetzolen zijn van een uniek materiaal gemaakt. Het is het enige stuk huid waar we de hele dag met ons hele gewicht op kunnen staan zonder doorligwonden te krijgen. De huid onder de voet wordt beschermd door vetkussentjes. Die vetkussentjes (ook wel fat pad genoemd) bevindt zich onder de bal van de voet en de hiel. De belangrijkste functie ervan is om de onderliggende botten, pezen, ligamenten, bloedvaten en zenuwen te beschermen tegen druk- en schuifkrachten. De fat pad heeft daarnaast ook een schokabsorberende functie.

Schade aan het vetkussen onder de voet

De fat pad bestaat uit in kleine compartimentjes, de zogenaamde vetkamers. In de fat pad bevinden zich kleine bloedvaatjes en zenuwtjes.

De vetkussentjes onder de bal van de voet en de hiel kunnen in de loop der jaren wat dunner worden. Ook kan het vetkussen onder de voorvoet zich (te) ver naar voren verplaatsen, waardoor de beschermende functie ervan grotendeels verloren gaat. Daarnaast kan door een te grote druk op de voetzool vetkamerschade ontstaan doordat de kleine compartimenten breken.

Dunnere fatpad

Als het vetkussen onder de voorvoet dunner geworden is, noemen we dat een ‘doorgezakte voorvoet’. De voetbotjes komen door de dunner geworden fatpad dichter bij de grond te liggen. De botjes zijn dan vaak goed te voelen als je er met je vinger op drukt. De fatpad onder de hiel kan ook dunner worden. Dan is het hielbeen bot bij aanraking aan de onderzijde goed te voelen. Een dunnere fatpad onder de hiel komt minder vaak voor dan onder de bal van de voet. Er zijn verschillende stadia van aan de vetkussentjes, van mild tot ernstig. Dunner wordende vetkussens onder de voet kan een allerlei verschillende pijnklachten genereren.

Schade aan het vetkussen onder de voet

De fatpad wordt het zwaarst belast onder voetbotjes bij de bal van de voet (voorste pijl) en onder het hielbeen (achterste pijl). Bij een dunner wordende fatpad komen deze botjes dichter bij de grond, dit kan pijnklachten veroorzaken.

In dit hoofdstuk

Oorzaken van vetkamerschade

Bij schade aan het vetkussen spelen vaak meerdere factoren een rol. Meestal ontstaat schade door veroudering en/of overbelasting.

Lees meer

Klachten van vetkamerschade

De meest voorkomende klachten bij schade aan het vetkamersysteem kunnen erg lijken op de klachten van een hielspoor of onder de voorvoet op de klachten die horen bij een neuroom van Morton.

Lees meer

Diagnose van vetkamerschade

De diagnose wordt gesteld op basis van uw verhaal en lichamelijk en aanvullend onderzoek.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van vetkamerschade

In principe is er geen operatie mogelijk om een beschadigd vetkamersysteem te herstellen en wordt geprobeerd zonder operatie de klachten te verhelpen.

Lees meer

Over drs. Wieneke Metsaars

Over de specialist

Drs. W. Metsaars is een ervaren orthopedisch chirurg die sinds 2013 volledig gespecialiseerd is in voet- en enkelklachten. Zij heeft uitgebreide expertise opgebouwd en behandelt patiënten met uiteenlopende voet- en enkelproblemen, zowel uit Nederland als internationaal.