Schoenaanpassingen

Verminderen van belasting

Het tegenovergestelde van pijnprikkels toedienen door een voetenroller, is het ‘verwennen’ van de voeten door aanpassingen aan de schoen. Deze behandeling is vooral bedoeld in het begin van de behandeling, als de loopafstand nog erg beperkt is doordat de voeten nog erg gevoelig zijn. Door middel van druk verdelende technieken in en onder de schoen kan een deel van de schok dempende functie van het voetkussen worden overgenomen. De orthopedisch schoentechnicus kan de hak en zool van uw eigen (confectie)schoenen zo aanpassen (dit heet een afwikkelbalk, zie illustraties) dat u bij het lopen meer verend landt op de hiel en dat er minder gewicht op de voorvoet komt te staan.

Voorbeeld van een schoen zonder afwikkelbalkVoorbeeld van een schoen met afwikkelbalk

Een afwikkelvoorziening wordt in de zool van uw normale schoen geplaatst. Links ziet u de schoen zonder afwikkelbalk, rechts met afwikkelbalk.

Zoals gezegd, u ‘verwent’ uw voet hiermee. Daarom adviseren wij zo’n schoenaanpassing altijd als tijdelijke maatregel. Indien het noodzakelijk is om deze schoenvoorziening voor langere tijd te gebruiken, adviseren we om het te combineren met het dagelijks gebruik van de ‘voetenroller’ en/of een grindbak. Helaas zal niet iedereen pijnvrij worden met een schoenaanpassing.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.