Kuitspierverlenging

Verlengen kuitspier

Indien uw kuitspier erg kort is (dat kan worden vastgesteld bij het lichamelijk onderzoek) ontstaat hierdoor erg veel druk op de voorvoet. Door een operatie waarbij de kuitspier verlengd wordt, zal de voorvoet iets minder belast worden tijdens het lopen. Deze operatie heet een gastrocslide.

De kuitspierverlenging gebeurt door een klein sneetje aan de binnenzijde van de kuit, ongeveer 15 cm boven het hielbeen.

Voorbeeld van gastroc slide

Verlengen van de kuitspier

De kuitspierverlenging kan ook in de knieholte worden verricht. Deze techniek wordt vooral gebruikt bij sporters. De verlenging van de kuitspier is iets minder groot bij deze techniek, waardoor er ook minder krachtsverlies van de kuitspier optreedt.

Kuitspierverlenging

Kuitspierverlenging bij de aanhechting in de knieholte

Resultaat van gastroc slide

Resultaat van gastroc slide

Bij deze patiënt is rechts een operatieve kuitspierverlenging verricht. De enkel kan nu veel verder naar boven gebogen worden, waardoor er een druk ontlasting op de voorvoet en middenvoet ontstaat.

Door de achillespees of kuitspier te verlengen, zal de kracht om op de tenen te staan vaak wel wat verminderen. Het duurt het meestal wel een jaar voordat men gewend is aan de verlenging van de pees en de kuitspier weer zijn kracht heeft herwonnen.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.