Korter maken van middenvoetsbeentjes

DMMO (distal metatarsal mini-invasive osteotomy) of Weil osteotomie

Let op: deze operatie is slechts heel erg zelden een geschikte behandeling voor vetkamerschade. Uw arts kan bepalen of er een indicatie is.

Via een paar kleine steekgaatjes worden enkele middenvoetsbeentjes gebroken vlak bij het gewrichtje met de tenen. Deze breukjes worden vastgezet met schroefjes. Door de gebroken middenvoetsbeentjes gewoon te belasten tijdens het lopen, groeien de botjes vast in een stand waarin ze wat minder zwaar belast worden (de botjes staan na de operatie vaak enkele millimeters hoger of zijn iets korter). Deze operatiemethode heet DMMO (distal metatarsal mini-invasive osteotomy). Bij deze techniek is het de bedoeling om de dag na de operatie de geopereerd voet al wat te gaan belasten. Omdat de voet nog wel veel rust nodig heeft om volledig te herstellen, kunt u de eerste paar weken alleen kleine stukjes binnenshuis lopen. Over het algemeen is het belasten van de voet na een DMMO operatie niet erg pijnlijk.

Of deze techniek voor u geschikt is, hangt sterk af van de kwaliteit van het vetkussen onder de gehele bal van de voet.

Video uitleg van DMMO:

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.