Schoenadvies

Verhoogde hak bij hielpijn

Als het vooral de hielen pijnlijk zijn, kan een kleine hak van 1 tot 2,5 cm de klachten verminderen. Een hak boven de 3 cm brengen het centrum van het lichaamsgewicht te ver naar voren en wordt daarom bij deze klachten afgeraden. Als het vetkussentje onder de voorvoet is aangedaan is, kunt u juist beter met een platte schoen te lopen.

Dempende zool

Schoenen met een verende of schok dempende zool en hak, bijvoorbeeld hardloopschoenen kunnen helpen om de klachten verminderen. Hiermee verwent u uw voeten wel weer. Gebruik deze middelen dus niet langdurig.

Schoenen die goed afwikkelen

Bij vetkamerschade onder de voorvoet, gaat het lopen gemakkelijker als de schoen wat meer ‘doorrolt’. Als de neus van de schoen wat meer omhoog staat, rolt de schoen beter door. Hiermee vermindert de druk onder de voorvoet. Dit soort schoenen zijn verkrijgbaar bij merken als Mephisto Sano en MBT-schoenen. U kunt deze schoenen vinden bij schoenenwinkels die lid zijn van Podolinéa. Deze schoenenwinkels kunnen u advies geven over de verschillende soorten schoenen met een afwikkelcompensatie.

Voorbeeld van een schoen met een omhoog lopende neus

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.