Hoe herkent uw specialist een beschadigd vetkussen onder de voet?

Lichamelijk onderzoek

De diagnose wordt gesteld op basis van uw verhaal en lichamelijk en aanvullend onderzoek.

Tijdens het onderzoek beoordeelt uw specialist of u een pijnlijk vetkussen onder de voorvoet of onder de hiel hebt door er op een speciale manier op te drukken. Ook kijkt hij/zij of de stand van uw voet (holvoet of platvoet) een oorzaak kan zijn van de klachten en beoordeelt hij/zij de lengte van uw kuitspieren.

Vaak zal ook aanvullend beeldvormend onderzoek gedaan. Echografisch onderzoek is heel geschikt om de dikte en de kwaliteit van het vetkussen te beoordelen. Ook de kwaliteit van de buigpezen onder de voet kunnen echografisch goed in beeld worden gebracht. Een röntgenfoto is vooral bedoeld om de stand van de botten te beoordelen, het vetkussen is niet goed te zien.

Voorbeeld van een echografisch onderzoek:

Echobeeld van het vetkussen onder de voet

Dit is een echobeeld van het vetkussen onder de voet, met ophoping van vocht. Op een echo is vocht donker (bijna zwart) en vet lichtgrijs. Normaal zit er geen vocht in en om de vetkamers, daarom is schade aan het vetkussen goed te zien met echografie.

Lees meer over echografie

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.