Wat voor klachten kunnen ontstaan door vetkamerschade?

Met name pijnklachten

De klachten die ontstaan door schade van de vetkussens onder de voet lijken erg op klachten van andere sommige voetaandoeningen. Bij schade aan de fatpad onder de hiel kunnen de klachten bijvoorbeeld erg lijken op de klachten van een hielspoor. In het geval van voorvoet pijn kunnen de klachten erg lijken op een neuroom van Morton. Hieronder volgt een overzicht van klachten die kunnen ontstaan bij vetkamerschade.

Hiel:

  • Tintelend, stekend of verdoofd gevoel onder de hak, zowel bij belasting (lopen, staan), als in rust (zitten, in bed);
  • De pijn wordt vaak meer aan de zijkant(en) van de hak ervaren dan in het midden (dit is een verschil met hielspoor).

Voorvoet:

  • De meeste belasting onder de bal van de voet vindt plaats bij de kopjes van de vijf middenvoetsbeentjes. Bij schade aan de vetkussens begint de pijn meestal in het midden van de bal van de voet. Na verloop van tijd kan de pijn zich uitbreiden over de hele bal van de voet;
  • Tintelend, stekend, brandend of verdoofd gevoel bij de bal van de voet, zowel bij belasting (lopen, staan), als in rust (zitten, in bed);
  • De klachten kunnen verergeren door langdurige belasting, bij lopen of stilstaan.

Zie ook: hamer- of klauwteen.

Wanneer het vetkussen onder de voet door de voetbotjes naar voren en opzij worden geduwd, wordt de vetmassa naar boven gedrukt, in de ruimte tussen de voetbotjes. In die ruimte lopen kleine zenuwtjes die dan pijn kunnen gaan doen.

Verschuiving van de vetkamers

Op deze tekeningen ziet u de voetbotjes in de voorvoet (grijs (voor aanzicht). De linker tekening laat een normaal vetkussen zien (geel): de voetbotjes rusten op een stevig vetkussen. Rechts ziet u een verslapt vetkussen. Door het gewicht uitgeoefend door de voetbotjes wordt het vetkussen opzij gedrukt, in de ruimte tussen de botjes. Hier bevinden zich kleine zenuwen, die onder druk komen te staan.

Schade aan het vetkussen: vier stadia

Schade aan het vetkussen ontstaat geleidelijk. Eerst wordt de fat pad een klein beetje dunner, in verloop van tijd kan er meer schade optreden. Wij onderscheiden 4 stadia, die et een echo goed te onderscheiden zijn. Het stadium van de vetkamerschade kan invloed hebben op de mate van pijnklachten.

Hieronder volgen de (echografische) stadia:

  • Stadium 1: De fat pad is dunner geworden, tot minder dan de helft van de normale dikte;
  • Stadium 2: De verschillende compartimenten in het vetkussen komen los van elkaar en gaan ‘lekken’, het vet kan nu vrijelijk heen en weer stromen;
  • Stadium 3: Een compartimenten in het vetkussen worden niet meer goed doorbloed en sterven af. Het lichaam probeert het op te ruimen en maakt hierbij littekenweefsel aan.
  • Stadium 4: De fat pad is nu zo dun geworden dat de voetbotjes direct onder de huid te voelen zijn.
Over drs. Wieneke Metsaars

Over de specialist

Drs. W. Metsaars is een ervaren orthopedisch chirurg die sinds 2013 volledig gespecialiseerd is in voet- en enkelklachten. Zij heeft uitgebreide expertise opgebouwd en behandelt patiënten met uiteenlopende voet- en enkelproblemen, zowel uit Nederland als internationaal.