Cheilectomie

Schoonmaken van grote teengewricht

Deze operatie is mogelijk wanneer het gewricht nog niet te erg is aangetast. Bij deze operatie worden alle botuitsteeksels (de osteofyten) verwijderd, vooral aan de bovenkant en zijkanten. Hierdoor verdwijnt de bult op het grote teengewricht. Vaak kan de teen na de operatie ook weer wat beter bewegen.

Video uitleg van cheilectomie:

Het voordeel van een cheilectomie is dat het gewricht bewegelijk blijft. Een cheilectomie is een kleine ingreep, die in het Bergman kliniek (locatie Naarden) tijdens een dagopname wordt verricht.

Het nadeel van cheilectomie is dat na de operatie soms wat pijnklachten blijven bestaan. De slijtage in het gewricht blijft bestaan. In de loop van de tijd kan de slijtage toenemen en weer (nieuwe) klachten geven. Bij aanhoudende pijnklachten na cheilectomie kan alsnog een artrodese gedaan worden.

Voor de operatie

Na de operatie

Open of minimaal invasieve werkwijze

Er zijn twee manieren waarop uw specialist een cheilectomie kan uitvoeren: de open werkwijze en de minimaal invasieve werkwijze (sleutelgatchirurgie). Bij de open werkwijze maakt uw specialist een snee aan de zijkant van de voet. De minimaal invasieve werkwijze is een nieuwe techniek waarbij de operatie wordt uitgevoerd via piepkleine sneetjes in de huid van 2 à 3 mm. Hierdoor raakt weinig weefsel beschadigd. Welke werkwijze uw specialist gebruikt, hangt af van de grootte van de osteofyten die verwijderd moeten worden.

Na de operatie

Na de operatie mag u op de voet lopen, u moet wel een platte revalidatieschoen dragen. Hieronder ziet u een voorbeeld van een dergelijke revalidatieschoen.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.