MTP-I prothese
Plaatsen van een kunstgewricht
Net als bij enkelartrose worden er voor dit kleine gewricht ook wel kunstgewrichtjes geplaatst. Tijdens het lopen komen er enorme krachten op het gewricht van de grote teen te staan. Het kunstgewrichtje is maar klein, en kan al die krachten niet goed jarenlang op blijven vangen.
De mogelijke complicaties van een kunstgewrichtje in de grote teen zijn:
- Stijfheid van het gewricht. De meeste mensen die voor een kunstgewricht kiezen, zullen dat doen omdat ze graag een goede bewegelijkheid van het gewricht willen houden. In de praktijk blijkt dat de functie van het gewricht na de operatie vrij onvoorspelbaar is. Sommige mensen hebben inderdaad een goede functie, maar anderen hebben toch een stijf gewricht. Het kan dus een teleurstellend resultaat opleveren.
- Slijtage van het kunstgewrichtje. Alle kunstgewrichten slijten in de loop van de tijd, omdat ze niet van een levend materiaal gemaakt zijn. Met name als het kunstgewrichtje van een siliconen materiaal gemaakt is, kan dit voor grote problemen zorgen. Als het versleten kunstgewricht moet worden verwijderd, kan over het algemeen geen nieuw kunstgewricht worden geplaatst, en moet de grote teen alsnog worden vastgezet. De teen wordt bij deze ingreep meestal wel een stuk korter.
- Persisterende pijnklachten rondom het kunstgewrichtje, bijvoorbeeld omdat het kunstgewrichtje zich niet goed aan het bot gehecht heeft.
- Infectie van het kunstgewrichtje. Dit kan vlak na de operatie gebeuren, maar ook jaren later. Een infectie is een groot probleem, voor zowel de patiënt als de dokter. Het kunstgewrichtje moet dan worden verwijderd, er blijft dan een grote holte over. De oplossingen om die holte op te vullen zijn zeer beperkt.
Op dit moment zijn op lange termijn de resultaten van een artrodese veel beter dan die van een kunstgewricht. Daarom worden in de Bergman kliniek (locatie Naarden) geen kunstgewricht voor de grote teen geplaatst.