Schoenaanpassing

Schoen met stijve zool

Door een schoen te dragen met een stijve zool, beweegt de teen minder mee. Hiervoor bestaat een speciale schoenaanpassing, een zogenaamde afwikkelbalk. Hiermee kunt u de voet afwikkelen zonder dat u de zool en daarmee uw teen hoeft te buigen. Dit kan de pijn erg verminderen. Het nadeel is wel dat deze afwikkelbalk onder al uw schoenen aangebracht moet worden.

Schoenaanpassing

Schoenaanpassing
Schoenaanpassing van de afwikkelbalk. Links de schoen voor de aanpassing, rechts de schoen met de afwikkelbalk.

Niet iedereen wordt pijnvrij met een aangepaste schoen. Dit heeft verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld dat u de schoenen met aanpassing weinig draagt. De meeste mensen trekken hun schoenen binnenshuis uit, en lopen dan op blote voeten of pantoffels. Het gewricht van de grote teen krijgt dan geen rust meer. U moet dus proberen de aangepaste schoenen zoveel mogelijk te dragen.

Lees meer over OVAC

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.