Pijn bij aanraking van de huid

Twee oorzaken

Als gevolg van de operatie kan het litteken of de huid rondom het litteken en verderop naar de top van de teen overgevoelig worden. Dit kan twee verschillende oorzaken hebben.

  • Een huidzenuwtje kan verkleefd raken in het litteken. Dit gebeurt vooral als de snede in de buurt van de huidzenuw geplaatst is. Dit probleem kan lastig te verhelpen zijn. Soms kan het pijnlijke zenuwtje worden verwijderd, en blijft er een gevoelloos plekje in de huid achter.

Wanneer het litteken op de plek van de rode lijn zit, is er meer kans op zenuwverkleving. Bij de zwarte lijn is de kans op zenuwverkleving kleiner.

  • Het litteken kan ook abnormaal dik worden, dit noemen we keloidvorming. Keloidvorming treedt vaker op bij mensen met een donkere huid en bij wonden die geïnfecteerd zijn geraakt of lang open zijn geweest. Om keloidvorming te voorkomen of te verminderen zijn er transparante siliconen littekengels te koop bij de apotheek. Deze gels worden helaas niet vergoed.

Keloidvorming

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.