Pijn tussen de eerste en tweede teen

Veroorzaakt door extra belasting

Soms ontstaat na de operatie pijn in de ruimte tussen het eerste en tweede middenvoetsbeentje. Deze klacht komt niet vaak voor en vinden we niet terug in de medische literatuur. Wij denken dat deze klacht ontstaat door de extra belasting van het weefsel rondom het vastgezette gewricht. Het eerste middenvoetsbeentje en het eerste kootje van de grote teen zitten nu aan elkaar vast. In deze nieuwe situatie wordt het gewicht anders verdeeld over de voet, het omliggende weefsel wordt extra belast en kan hierdoor pijnlijk worden.

We zien deze klacht vaker als het gewricht nog goed bewegelijk was voor de operatie, omdat de overgang naar een helemaal stijf gewricht dan veel groter is. Meestal verdwijnt de pijn als er (tijdelijk) extra afwikkelcompensatie onder de schoen wordt gezet. Afwikkelcompensatie is een hulpmiddel dat de voet helpt bij de buigende beweging tijdens het lopen. Bijvoorbeeld een zogenaamde afwikkelbalk die de orthopedisch schoentechnicus kan maken.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.