De hele voet doet pijn

Complex regionaal pijn syndroom

Sommige mensen ontwikkelen na een voetoperatie chronische pijn in de voet. De hele voet is pijnlijk geworden, het is nauwelijks mogelijk om een schoen te dragen. De voet voelt vaak heel warm of juist heel koud aan. Als de voet warm aanvoelt, is deze vaak ook rood. In het geval van een koude voet is deze vaak paars gekleurd. De voet kan zweterig aanvoelen, klam en vochtig. Er kan zich een ander beharingspatroon ontwikkelen waarbij er lange zwarte haren op de voet groeien.

Mensen kunnen vaak het laken of de deken van het bed zelfs niet goed verdragen op de voet. Ook de waterdruppels van de douche voelen heel vervelend aan. Dit is een vervelende, waar niet vermijdbare complicatie van een voetoperatie. Gelukkig is deze complicatie heel zeldzaam. We noemen deze pijnklachten ook wel complex regionaal pijn syndroom (CRPS). Over het algemeen moet u voor dergelijk klachten worden behandeld door een pijnspecialist.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.