Pijn aan de sesambeentjes

Verandering van functie

De sesambeentjes zijn twee kleine botjes die zich onder het gewricht van de grote teen bevinden. De sesambeentjes dragen het gewricht en helpen bij het bewegen van de teen. Bij de operatie wordt alleen het gewricht van de grote teen vastgezet, de sesambeentjes worden niet vastgezet (dat kan technisch niet). De functie van de sesambeentjes verandert wel door de operatie, waardoor ze soms pijnlijk kunnen worden na de operatie. De pijn wordt vaak gevoeld onder het (vastgezette) gewricht van de grote teen. In ernstige gevallen kan een operatie worden overwogen waarbij de spanning van de lange buigpees van de grote teen wordt afgehaald.

De sesambeentjes kunnen ook pijnlijk zijn doordat er een (te lange) schroef in steekt. Dit probleem kan worden verbeterd door de (te lange) schroeven te verwijderen.

In de rode cirkel ziet u in blauw het sesambeentje en in rode stippels hoe de te lange schroef in dit botje prikt.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.