RICE

Rust, IJs, Compressie en Elevatie

Bij acute klachten dient het RICE-principe te worden toegepast. Dat betekent: rust, ijs, compressie en elevatie (hoog leggen).

  • Rust: geef de voet minimaal 24 uur rust. Moet u toch lopen gebruik dan ondersteuning. Het duurt gewoonlijk 3-9 dagen voordat de voet weer geslonken is.
  • IJs: koel minimaal 10 minuten en zolang de gezwollen plek warmte uitstraalt. Dit kan met stromend water of met een ice pack. Als u met ijs koelt, zorg dan dat er een doek tussen het ijs en de huid zit om bevriezing van de huid te voorkomen.
  • Compressie: dit betekent samendrukken. Dit kan met een drukverband. Een drukverband geeft steun en gaat zwelling tegen.
  • Elevatie: dat is het hoog houden van de voet. Houd de voet iets hoger dan horizontaal. Bijvoorbeeld op een stoel of op een bed met een kussen eronder. Hierdoor verbetert de bloedafvoer, waardoor de zwelling makkelijker wegtrekt.
Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.