Stadium 3

Stugge platvoet

In dit stadium is de pees gescheurd. Er is een stugge (rigide) platvoet ontstaan, de voet is stijf geworden. De pijn aan de binnenenkel is meestal verdwenen, maar er is wel pijn aan in de middenvoet door de ingezakte voetboog en aan de buitenenkel doordat het kuitbeen tegen het hielbeen drukt. Ook in rust kan de voet pijn doen. Op de tenen staan met de aangedane voet lukt niet meer.

In stadium 3 zijn door de scheve stand van de enkel de kuitspieren korter geworden, en heeft de stand van de voorvoet zich aangepast aan de stand van de achtervoet: de voorvoet is naar buiten gedraaid. Dit zie je wanneer je vanaf de achterzijde de voet bekijkt: er zijn meer tenen naast de voet zichtbaar. Dit heet het ‘too many toes sign’ (teveel tenen teken).

De voorvoet past zich aan de stand van de achtervoet aan (rechter afbeelding) waardoor meer tenen zichtbaar worden: too many toes sign.

Wanneer de hiel met de hand in neutrale positie wordt gebracht (rechter afbeelding), draait de voorvoet omhoog en komt niet meer plat op de grond te staan.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.