Orthopedische schoenen

Ondersteuning, aangepast aan de voet

In dit stadium is de tibialis posteriorpees al gescheurd. Er is een ernstige en stijve platvoet ontstaan. De stand van de voet kan niet meer worden gecorrigeerd door een steunzool. Dit stadium wordt behandeld met halfhoge orthopedische schoenen met orthopedische kuipsteunzolen die aangepast zijn aan de stand van uw voet en zo uw voet zoveel mogelijk ondersteunen.

Er moet een kleine hakverhoging onder de schoen zitten. De middenvoet moet goed worden geïmmobiliseerd door de schoen. Wanneer de middenvoet niet hoeft te bewegen, doet de voet minder pijn. De voet moet kunstmatig worden afgewikkeld door de schoen, zo, dat de functie van de tibialis posteriorpees volledig wordt ontlast.

Het is niet zo eenvoudig om voor deze voetvorm een goed passende schoen te maken. Vaak zal het nodig zijn om de schoenen meerdere malen te laten bijstellen door de orthopedisch schoentechnicus.

Foto door Schoenmaker aan Huis

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.