Revalidatie

Revalideren na een platvoetoperatie

De revalidatie neemt veel tijd in beslag. Direct na de operatie krijgt u een gipsspalk tot onder de knie. Twee weken na de operatie wordt het gips verwisseld en wordt uw wond nagekeken. Dan krijgt u een circulair gips, waar u nog steeds niet op mag staan. Na 6 weken wordt het gips verwisseld en een nieuwe röntgenfoto gemaakt. Als deze röntgenfoto een goede genezing van het bot laat zien, krijgt u een gips waar u wel op mag staan. U kunt de voet dan geleidelijk meer gaan belasten (zoveel als goed voelt), en steeds iets meer gaan lopen.

Als het gips 12 weken na de operatie definitief verwijderd wordt, kunt u nog niet alle schoenen aan, de voet is nog dik, en snel vermoeid. U krijgt dan nog enkele weken fysiotherapie om de verplaatste pezen weer te leren gebruiken, en om kracht ter herwinnen aan de geopereerde voet. Het duurt vaak nog ongeveer een maand voordat u in staat zal zijn om de hele dag een gewone schoen te dragen.

Gedurende de eerste 5 a 6 maanden na de operatie vindt het grootste herstel plaats, ongeveer tot 75-80% van het herstel. Het eindresultaat van de operatie mag u pas na 1 jaar verwachten, zo lang duurt het voordat het bot helemaal geheeld is en de zwelling van de voet verdwenen is.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.