Hoe ontstaat een ontstoken of gescheurde tibialis posteriorpees?

Doorbloeding is de zwakke plek van de pees

Alle pezen in het lichaam worden onder andere gezond gehouden door een goede doorbloeding. Dat is de zwakke plek van de tibialis posteriorpees: deze heeft een minder goede bloedvoorziening dan veel andere pezen van het lichaam. Er is een gedeelte van de pees van 1,5 cm dat vrijwel geen bloedtoevoer heeft. Als de pees slechter doorbloed wordt, kan de kwaliteit van de pees achteruitgaan, en kan de pees pijnklachten veroorzaken. Van alle pezen die langs de enkel lopen, is de tibialis posteriorpees het vaakst aangedaan en scheurt verreweg het meest frequent van alle pezen in de voet.

Er zijn vele oorzaken voor deze aandoeningen te noemen en vaak speelt een combinatie van factoren een rol. Lees hieronder meer over deze factoren:

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.