Welke klachten geeft een platvoet?

Pijnklachten

Als een platvoet klachten geeft, is dat meestal pijn aan de binnenzijde van de enkel/voet. Als de voet erg scheef staat kan ook de buitenkant van de enkel pijn doen. Dit komt doordat het hielbot dan tegen de buitenenkel knelt. Andere klachten zijn moeheid aan de binnenkant van de voet, zwelling bij (normaal) belasten en het scheef afslijten van de schoenen. In sommige gevallen wordt de platte stand van de voet erger door de tijd. Bij een platvoet die ontstaat doordat een pees aan de binnenkant van de voet niet goed werkt (PTTD) kan het zijn dat de patiënt minder kracht heeft bij het afzetten van de voet tijdens het lopen.

Wat gebeurt er als ik niets doe aan mijn platvoeten?

Dat hangt af van de oorzaak van de platvoet. Bij PTTD zien we vaak dat de platvoet in de loop van de tijd verergert. Hoe lang het duurt voor de vervorming optreedt, en of het te voorkomen is, is niet met zekerheid te zeggen. Er is bij PTTD echter een redelijk grote kans dat de voet steeds platter en stijver wordt als er niets aan wordt gedaan, en dat de gewrichten in de voet hierdoor slijtage ontwikkelen.

Overleg met uw specialist wat het beste is in uw situatie.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.