Behandelingen met operatie

Operatieve behandeling van een platvoet

Als de niet-operatieve behandeling niet voldoende helpt, kan het nodig zijn om te opereren. Welke operatie gedaan wordt, hangt af van de oorzaak en de ernst van de platvoet. In het ergste geval moeten de betrokken gewrichten worden vastgezet door middel van een triple artrodese. In lichtere gevallen kan een standsverandering van het hielbeen met een verplaatsing van een pees uitkomst bieden.

Voor een platvoetcorrectie wordt u meestal 2 dagen opgenomen. De operatie duurt 1-1,5 uur. Voor verdoving kunt u kiezen tussen narcose of een ruggenprik.

Als de achtervoet nog soepel is en er niet veel slijtage is van de gewrichten in de middenvoet, kunnen de volgende correcties worden uitgevoerd:

  • Versterken van de te zwakke pees;
  • Corrigeren van de vorm van de voet.

Wanneer de platvoet stug is geworden, of er slijtage van de gewrichten van de achtervoet is, bestaat nog de volgende mogelijkheid:

  • Vastzetten van de gewrichten in de voet (triple artrodese).

Lees hieronder meer over de operatieve behandelingen van een platvoet bij volwassenen:

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.