Hoe herkent de specialist een platvoet?

Vaststellen van de oorzaak

Voordat een behandeling wordt gekozen, moet altijd eerst de oorzaak van de klachten vastgesteld worden. Dit wordt gedaan met een functieonderzoek, soms aangevuld met medische beeldvorming.

Functieonderzoek

Tijdens het onderzoek kijkt de specialist of u een soepele of stugge platvoet hebt. Hij onderzoekt de stand van de voet en de kracht van de spieren. Ook wordt uw huid bekeken; eeltplekken, verdikkingen en verkleuringen geven informatie die soms heel belangrijk is voor de behandeling.

Ook uw schoenen geven nuttige informatie, neem daarom een paar oudere schoenen mee waarvan de slijtagesporen ons veel kunnen vertellen over uw voet.

Medische beeldvorming

Uw specialist maakt meestal een röntgenfoto van uw voet om te beoordelen waar het probleem zich voordoet in het voetskelet.

Bij bovenstaande foto's ziet u de ontwikkeling van een platvoet bij een volwassene in 2 jaar tijd. Op de rechter voetfoto ziet u hoe het talo-naviculaire gewricht is doorgezakt.

De platvoet kan ook op een andere plaats in de voet ontstaan:

Op de bovenstaande foto ziet u een doorgezakte middenvoet (twee dunne pijltjes). Het eerste middenvoetsbeentje staat hier hoger dan normaal (dikke pijltje)

Bij deze patient ontstond de platvoet ook in de middenvoet, op het niveau van TMT I.

Hoe herkent de specialist een ontstoken of gescheurde tibialis posteriorpees?

De diagnose is zeker in het beginstadium vaak moeilijk te stellen. Uit onderzoek is gebleken dat gemiddeld pas 2 jaar na het ontstaan van de pijnklachten de diagnose gesteld wordt. Dat is jammer, omdat na 2 jaar de aandoening waarschijnlijk minder goed te behandelen is dan in een vroeg stadium. Lees hieronder meer over lichamelijk onderzoek en aanvullend onderzoek:

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.