Aanvullend onderzoek bij een zieke pees

Röntgenfoto

Op een röntgenfoto kan vanaf stadium 2 een afwijkende stand van de botten te zien zijn. Ook kan beoordeeld worden of er artrose (slijtage) van de betrokken gewrichten aanwezig is.

De bovenste röntgenfoto laat een normale linkervoet zien, de onderste foto is de rechtervoet van dezelfde persoon. Dit is een platvoet.

MRI scan

Alhoewel het meestal voor het stellen van de diagnose niet echt noodzakelijk is, kan een MRI wel extra informatie geven over de kwaliteit van de tibialis posteriorpees.

Echo-onderzoek

Met een echo kan beoordeeld worden in welk stadium de zieke tibialispees zich bevindt.

In stadium 1 is veel vloeistof rond de pees te zien. Dit komt door de ontstoken peesschede die meer vocht afscheidt dan dat hij weer opneemt.

In stadium 2 is de pees dikker dan normaal.

In stadium 3 en stadium 4 wordt met het echo-onderzoek een holte gevonden waar normaal gesproken de pees hoort te lopen, de pees is in dwarse richting gescheurd, de stompjes aan weerszijden van de ruptuur zijn vaak sterk verdikt.

Met het echo-onderzoek kan ook beoordeeld worden of de geul waarin de pees loopt mooi glad is en of de omgeving van de pees ook is aangedaan. Nadat een behandeling gestart is, kan met echo-onderzoek de genezing van de pees en zijn omgeving gevolgd worden.

Echobeeld van een gezonde pees met een normale dikte, zonder zwelling en ontsteking.

Echobeeld van een bolrond verdikte pees met omringende zwelling en ontsteking.

Lees meer over echografie

Over drs. Wieneke Metsaars

Over de specialist

Drs. W. Metsaars is een ervaren orthopedisch chirurg die sinds 2013 volledig gespecialiseerd is in voet- en enkelklachten. Zij heeft uitgebreide expertise opgebouwd en behandelt patiënten met uiteenlopende voet- en enkelproblemen, zowel uit Nederland als internationaal.