Operatieve behandeling in stadium 2

Veranderen stand van de voet

Als er nog voldoende beweeglijkheid is in het onderste spronggewricht (15 graden inversie), kan een operatie worden gedaan waarbij het gewricht niet wordt vastgezet en de beweeglijkheid van het gewricht blijft bestaan (gewricht sparende operatie).

De stand van de achtervoet kan worden verbeterd door het hielbeen te verplaatsen of verlengen. Als de voorvoet nog niet naar buiten is gedraaid kan het hielbeen naar binnen worden verschoven. Als de voorvoet wel naar buiten gedraaid staat, moet het hielbeen worden verlengd. Hiervoor wordt vaak een stukje bot uit de bekkenkam gehaald en in het hielbeen geplaatst.

Naast de standsverandering van het hielbeen is een versterking van de tibialis posteriorpees nodig. Dit gebeurt meestal door de lange buigpees van de tenen te verplaatsen naar de plek van de tibialis posteriorpees.

Soms moet er nog een extra correctie plaatsvinden in de middenvoet om de kanteling van de voorvoet op te heffen. Dit is te zien op de foto.

Een voorbeeld van een verlenging van het hielbeen gecombineerd met een correctie van de stand van de voorvoet.

Na de operatie voelt de voet stijf en het kost 9-12 maanden om volledig te herstellen. Bij mensen met fors overgewicht vallen de resultaten van deze operatie vaak tegen.

Voorbeeld van een voet waarbij de platvoet gecorrigeerd is door de stand van het hielbeen te veranderen.

Voorbeeld van een voet waarbij de platvoet gecorrigeerd is door het hielbeen te verlengen en de stand van de voorvoet te veranderen.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.