Afwijkend looppatroon bij kinderen (tenenlopen)

Wat is een tenenloper?

Sommige kinderen staan niet of nauwelijks op hun hielen. Ze lopen voortdurend op hun tenen. Deze kinderen noemen we tenenlopers.

Bij een normaal looppatroon landt je voet op de buitenkant van de hiel. Vervolgens verplaatst het lichaamsgewicht zich van de hiel naar de voorvoet (midstandsfase). De hiel komt pas van de grond als het lichaam zich naar voren verplaatst.

De voet landt op de buitenkant van de hiel, de hiel komt van de grond wanneer het lichaam naar voren verplaatst.

Kinderen die beginnen te lopen, lopen vaak een periode op hun tenen, dit is normaal. Rond de leeftijd van 2 jaar lopen de meeste kinderen weer op hun hielen. Indien een kind ouder dan 2 jaar nog steeds op de tenen loopt, is het verstandig hierover een arts te raadplegen. Soms lopen de kinderen zo hoog op hun tenen dat ze moeilijk hun balans kunnen vinden en lukt het daarom niet om los te gaan lopen.

Hoe vaak komt tenenlopen voor?

Het is niet bekend hoeveel kinderen tenenlopers zijn. Niet alle (ouders van) tenenlopers bezoeken de (huis)arts. In een studie uit 2011 is een schatting gemaakt dat ongeveer 1 op de 9 kinderen in Nederland op de tenen loopt. Tenenlopen komt vaker voor bij kinderen die ook een ontwikkelingsproblemen of achterstand hebben, zoals een autistische stoornis, taalproblemen, ADHD et cetera.