Welke klachten geeft tenenlopen?

Klachten ontstaan vaak pas op latere leeftijd

Jonge kinderen merken zelf vaak niet dat ze op hun tenen lopen, het zijn vaak hun ouders of anderen in hun omgeving die het opmerken. Door het tenenlopen kunnen kinderen wat sneller vallen; ze hebben minder balans doordat maar een klein deel van de voet de vloer raakt.

Wanneer de kinderen wat ouder en zwaarder worden, kunnen ze last krijgen van de voorvoet. De voorvoet moet al het gewicht alleen dragen. Door deze extra belasting kan de voorvoet breder worden terwijl de hiel juist smal blijft. Hierdoor kan het lastig zijn om passende schoenen te vinden.

Op latere leeftijd kunnen kinderen klachten krijgen door het verstoorde looppatroon. Sportactiviteiten kunnen problemen geven en pijn veroorzaken in de kuit, soms in de enkel en rondom het kniegewricht. Na het sporten kunnen deze kinderen dagenlang klagen over spierpijn in hun benen.

Kinderen kunnen ook pijnklachten hebben door de oefeningen die ze voorgeschreven krijgen om van het tenenlopen af te komen.

Kan habitueel tenenlopen kwaad?

Hierover zijn de meningen verdeeld. Er zijn geen harde bewijzen dat tenenlopen slecht is voor de normale ontwikkeling van het steun- en bewegingsapparaat. Wel kan door de verhoogde druk op de voorvoet deze wat meer ontwikkelen en daardoor wat breder worden dan gemiddeld. Dit kan problemen geven bij het vinden van passende schoenen. Meestal verdwijnt het op de tenen lopen vanzelf als het kind groter en zwaarder wordt, dit kan echter vele jaren duren. Als het tenenlopen lang duurt, kan de achillespees korter worden.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.