Herstellen van de operatie

Gipsperiode

Als de achillespees is verlengd, krijgt het kind 4 tot 6 weken een onderbeensgips. Zo’n gips gaat van de tenen tot de knie. Hierbij wordt de voet in een bepaalde stand gezet. De voet(en) moeten de eerste 3 dagen goed hoog worden gehouden om de zwelling zoveel mogelijk tegen te gaan. Als het kind met een minimaal invasieve techniek is geopereerd mag het gips meteen belast worden. Bij een ‘open’ operatietechniek (via een huidsnede) mag het kind pas na 2 weken op het gips staan.

Als de stand van de voet direct na de operatie nog niet optimaal is wordt er na de eerste 2 weken wekelijks gips gewisseld en wordt iedere keer geprobeerd de stand iets meer te verbeteren.

Kracht in de kuitspieren

Nadat het gips is verwijderd, heeft het kind veel minder kracht in de kuitspieren waardoor het niet goed op de tenen kan staan. Het kind loopt daarom met de hele voet op de grond. In de loop van de maanden zal de kracht van de kuitspieren weer toenemen. Ongeveer een jaar na de operatie hebben de kuitspieren hun oude kracht weer terug.

Controles

De kinderen worden tot 1 a 2 jaar na de operatie door hun arts gecontroleerd om onderzoeken of het kind normaal blijft lopen. Vooral bij kinderen die nog groeien (met name kinderen onder de 7 jaar) en spastische kinderen is er een kans dat de kuitspier opnieuw te kort wordt. Daarom hebben deze kinderen een nachtspalk en rekoefeningen nodig om de goede stand te behouden.

Effect van de operatie

Bij de kinderen die zonder neurologische oorzaak op de tenenlopen, is een operatie in 65-75% succesvol. Bij kinderen met spasticiteit zijn de resultaten van een operatie veel onvoorspelbaarder. Kinderen met spasticiteit of een andere neurologische oorzaak gebruiken vaak tijdens het lopen een brace om de voet in de goede stand te houden.

Over drs. W. Metsaars

Over dokter Metsaars

Drs. W. Metsaars is een ervaren orthopedisch chirurg die sinds 2013 volledig gespecialiseerd is in voet- en enkelklachten. Zij heeft uitgebreide expertise opgebouwd en behandelt patiënten met uiteenlopende voet- en enkelproblemen, zowel uit Nederland als internationaal.

Lees meer

Onze patiënten aan het woord

Bekijk alle ervaringen

  • Ervaring van Corrie

    Geweldig behandeld, geen problemen tijdens herstel. Ik ben zo tevreden dat ik in september voor de andere voet terugkom!

  • Ervaring van Willem

    Zeer tevreden over de zorg en professionaliteit. Al jaren terugkomen en blij met de resultaten – nog meer operaties gepland!

  • Ervaring van Ch.

    Weg met de pijn, ik kan weer onbezorgd wandelen. Bedankt voor de uitstekende zorg en pijnbestrijding!

  • Ervaring van M. Tijssen

    Goede voor- en nazorg en lieve begeleiding. Lopen is nog even wennen, maar ik kijk uit naar het eindresultaat.

  • Ervaring van H. de Jong

    Na jaren pijn en verkeerde diagnoses kan ik eindelijk weer hardlopen – helemaal pijnvrij en ontzettend blij!

  • Ervaring van Hanneke

    Operatie zonder pijn, topbehandeling en geweldige service. Ik kijk uit naar revalideren – en hopelijk straks weer rennen!

  • Ervaring van Corrie Laernoes

    Langdurige pijnklachten zijn verdwenen. De ingreep was succesvol en ik kan weer leuke schoenen dragen. Had ik het maar eerder gedaan!

  • Ervaring van Shirley

    Na meerdere operaties zie ik eindelijk duidelijk verschil. Ik ben nu al blij en kijk uit naar weer lopen op mijn hele voet.

  • Ervaring van Inge

    Weinig pijn gehad en alles verliep zoals verteld. Ik loop weer prima en ben blij dat ik de operatie heb gedaan!

arrow_circle_left arrow_circle_right

Veelgestelde vragen

Bekijk meer vragen

Zijn alle zorgverleners in het diagnosecentrum paramedisch hoog opgeleid?

Ja, alle zorgverleners zijn paramedisch hoog opgeleid gespecialiseerd in voet- en enkelklachten.

Consult aanvragen Consult aanvragen