Verbeteren van de stand

Gipsredressie

Met een loopgips van de tenen tot de knie wordt de voet in een bepaalde stand gehouden. Het doel is dat de kuitspieren langzaam oprekken en de voet geleidelijk een betere stand krijgt. Dit heet ook wel gipsredressie. Het gips wordt wekelijks of tweewekelijks vernieuwd, waarbij de voet steeds iets meer wordt rechtgezet.

Ook van deze behandeling is het uiteindelijke effect nooit wetenschappelijk bewezen. Waarschijnlijk is deze behandeling vooral succesvol bij kinderen bij wie de kuitspieren lang genoeg zijn en bij wie het tenenlopen dus een gewoonte is. Door het gips kan het kind moeilijker op de tenen lopen en wordt het gedrag afgeleerd.

Nadat het gips verwijderd is, zijn de kuitspieren nog een aantal weken verzwakt waardoor het kind niet goed op de tenen kan lopen. Het is belangrijk om na het verwijderen van het gips intensief fysiotherapie te doen om het normale afwikkelen van de voet te stimuleren.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.