Neurologische oorzaak

Probleem van het zenuwstelsel

Tenenlopen kan ook ontstaan door een probleem van het zenuwstelsel, een zogenaamde neurologische afwijking. De meest voorkomende neurologische afwijking die een tenenloop veroorzaakt is lichte spasticiteit, bijvoorbeeld door kortdurend zuurstofgebrek bij de bevalling. Door het zuurstofgebrek zijn de hersenen eenzijdig licht beschadigd.

Neurologisch schade kan ook ontstaan zijn door een ongeluk, waarbij letsel van het hoofd of het ruggenmerg is ontstaan. Kinderen bij wie het tenenlopen neurologische van aard is, lopen soms met één been op de tenen en met het andere been normaal.

Bij spasticiteit van de benen is de balans van de spieren verstoord. De sterkere spieren worden in de loop van de tijd ook korter. Dat zijn onder andere de spieren die de heup en de knie buigen en de kuitspieren. Kinderen met een spasticiteit van de benen lopen vaak op de tenen. Er kan een spitsvoet ontstaan: het kind kan de voet dan niet meer plat met de hiel op de grond te zetten. Ook bij een open ruggetje (spina bifida) kan sprake zijn van een verstoorde balans in de spiergroepen.

Over drs. Wieneke Metsaars

Over de specialist

Drs. W. Metsaars is een ervaren orthopedisch chirurg die sinds 2013 volledig gespecialiseerd is in voet- en enkelklachten. Zij heeft uitgebreide expertise opgebouwd en behandelt patiënten met uiteenlopende voet- en enkelproblemen, zowel uit Nederland als internationaal.