Behandelingen met operatie

Als behandeling zonder operatie niet helpt

De operatieve behandelmogelijkheden bij tenenlopen zijn achillespeesverlenging en kuitspierverlenging.

Achillespeesverlenging

Een achillespeesverlenging kan meestal worden gedaan met een minimaal invasieve ingreep. De achillespees wordt dan verlengd via drie kleine steekgaatjes door de huid. Wanneer de achillespees fors verlengd moet worden, kan het zijn dat de specialist voor een ‘open’ operatie kiest waarbij een wat grotere huidsnede wordt gemaakt.Dit is hetzelfde kind voor en na de operatie waar beiderzijds een achillespeesverlenging gedaan werd.

Lees meer over een achillespeesverlenging

Kuitspierverlenging

Een kuitspierverlenging (gastroc slide) is een iets minder ingrijpende operatie dan een achillespeesverlenging.

Lees meer over een kuitspierverlenging

Soms zijn meerdere spierverlengingen van de benen nodig bij kinderen die door een spasticiteit op de tenenlopen. Het tenenlopen kan een gevolg zijn van dat de knieën of de heupen erg gebogen staan door spasticiteit. In dat geval moeten andere pezen dan de achillespees worden verlengd, bijvoorbeeld bij de knie of de heup.

Lees hieronder meer over het herstel en complicaties van deze behandelingen.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.