Pijnlijk eelt op de voet

Teveel eelt zorgt, vooral in schoenen, voor extra druk op de huid onder het eelt. Dit kan heel pijnlijk zijn en door de extra druk wordt nog meer eelt aangemaakt.

Pijnlijk eelt op de voet

Wat is pijnlijk eelt op de voet?

Eelt is een plaatselijke verdikking van de huid (de opperhuid). De huid voelt hier harder en ruwer aan. Een beetje eelt is goed, het is een natuurlijke bescherming van de huid. Hierdoor heb je minder kans op beschadiging van de huid en loop je lekkerder op blote voeten. Eelt komt het meest voor onder de voetzool, maar eelt kan ook voorkomen op de handpalmen, ellebogen, knieën of andere lichaamsdelen die veel druk of wrijving ondervinden.

Soms ontstaat op een bepaalde plek erg veel eelt. Meestal is dit een plek waar veel druk of wrijving is. Eelt is goed, maar teveel eelt zorgt, vooral in schoenen, voor extra druk op de huid onder het eelt. Dit kan heel pijnlijk zijn. Bovendien wordt door de extra druk nog meer eelt aangemaakt.

De plekken op de voet waar extra eelt ontstaat, het zogenaamde ‘eeltpatroon’, is per persoon verschillend. Het zegt iets over de manier waarop u uw voet gebruikt. Het kan ook iets vertellen over een afwijking in de vorm of functie van uw voet.

In dit hoofdstuk

Oorzaken van pijnlijk eelt op de voet

Eelt ontstaat doordat de huid wordt blootgesteld aan druk of wrijving. Eelt vormt een natuurlijke beschermlaag, het beschermt de huid tegen beschadigingen en infecties.

Lees meer

Klachten van pijnlijk eelt op de voet

Teveel eelt kan vooral in schoenen extra druk geven op de huid onder het eelt. Dit geeft een brandende pijn op de plek van het eelt.

Lees meer

Diagnose van pijnlijk eelt op de voet

Eelt op de voet is aan de buitenkant zichtbaar. Wat niet goed zichtbaar is, is of onder het eelt een wond is ontstaan.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van pijnlijk eelt op de voet

Bij eeltklachten heeft de niet-operatieve behandeling de voorkeur. Helpt dit niet dan kan, afhankelijk van de oorzaak van het eelt, gekeken worden of een operatie een oplossing kan zijn.

Lees meer

Over drs. W. Metsaars

Over dokter Metsaars

Drs. W. Metsaars is een ervaren orthopedisch chirurg die sinds 2013 volledig gespecialiseerd is in voet- en enkelklachten. Zij heeft uitgebreide expertise opgebouwd en behandelt patiënten met uiteenlopende voet- en enkelproblemen, zowel uit Nederland als internationaal.

Lees meer

Onze patiënten aan het woord

Bekijk alle ervaringen

  • Ervaring van Paulien

    Na drie operaties ben ik altijd pijnvrij geholpen, met nauwelijks zichtbare littekens. Geweldige zorg en resultaat!

  • Ervaring van H. de Jong

    Na jaren pijn en verkeerde diagnoses kan ik eindelijk weer hardlopen – helemaal pijnvrij en ontzettend blij!

  • Ervaring van Inge

    Weinig pijn gehad en alles verliep zoals verteld. Ik loop weer prima en ben blij dat ik de operatie heb gedaan!

  • Ervaring van Saskia

    Het herstel ging langzamer dan verwacht, maar ik ben blij dat ik doorzette. Nu loop ik weer zonder krukken en het resultaat is mooi.

  • Ervaring van Corrie

    Geweldig behandeld, geen problemen tijdens herstel. Ik ben zo tevreden dat ik in september voor de andere voet terugkom!

  • Ervaring van Hanneke

    Operatie zonder pijn, topbehandeling en geweldige service. Ik kijk uit naar revalideren – en hopelijk straks weer rennen!

  • Ervaring van Shirley

    Na meerdere operaties zie ik eindelijk duidelijk verschil. Ik ben nu al blij en kijk uit naar weer lopen op mijn hele voet.

  • Ervaring van Jacob

    Na de operatie geen ontsteking of pijn meer. Zeer tevreden over de persoonlijke en deskundige zorg die ik heb ontvangen.

  • Ervaring van M. te Roller

    Na de operatie had ik tijdelijk pijn en vochtophoping, maar ik ben tevreden over de behandeling en het eindresultaat.

arrow_circle_left arrow_circle_right

Veelgestelde vragen

Bekijk meer vragen

Zijn alle zorgverleners in het diagnosecentrum paramedisch hoog opgeleid?

Ja, alle zorgverleners zijn paramedisch hoog opgeleid gespecialiseerd in voet- en enkelklachten.

Consult aanvragen Consult aanvragen