Pijnlijk eelt op de voet

Wat is pijnlijk eelt op de voet?

Eelt is een plaatselijke verdikking van de huid (de opperhuid). De huid voelt hier harder en ruwer aan. Een beetje eelt is goed, het is een natuurlijke bescherming van de huid. Hierdoor heb je minder kans op beschadiging van de huid en loop je lekkerder op blote voeten. Eelt komt het meest voor onder de voetzool, maar eelt kan ook voorkomen op de handpalmen, ellebogen, knieën of andere lichaamsdelen die veel druk of wrijving ondervinden.

Soms ontstaat op een bepaalde plek erg veel eelt. Meestal is dit een plek waar veel druk of wrijving is. Eelt is goed, maar teveel eelt zorgt, vooral in schoenen, voor extra druk op de huid onder het eelt. Dit kan heel pijnlijk zijn. Bovendien wordt door de extra druk nog meer eelt aangemaakt.

De plekken op de voet waar extra eelt ontstaat, het zogenaamde ‘eeltpatroon’, is per persoon verschillend. Het zegt iets over de manier waarop u uw voet gebruikt. Het kan ook iets vertellen over een afwijking in de vorm of functie van uw voet.

In dit hoofdstuk

Oorzaken van pijnlijk eelt op de voet

Eelt ontstaat doordat de huid wordt blootgesteld aan druk of wrijving. Eelt vormt een natuurlijke beschermlaag, het beschermt de huid tegen beschadigingen en infecties.

Lees meer

Klachten van pijnlijk eelt op de voet

Teveel eelt kan vooral in schoenen extra druk geven op de huid onder het eelt. Dit geeft een brandende pijn op de plek van het eelt.

Lees meer

Diagnose van pijnlijk eelt op de voet

Eelt op de voet is aan de buitenkant zichtbaar. Wat niet goed zichtbaar is, is of onder het eelt een wond is ontstaan.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van pijnlijk eelt op de voet

Bij eeltklachten heeft de niet-operatieve behandeling de voorkeur. Helpt dit niet dan kan, afhankelijk van de oorzaak van het eelt, gekeken worden of een operatie een oplossing kan zijn.

Lees meer

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.